Przepis na mały pasztet 📖
Oto prosty przepis na mały pasztet:Składniki:
- 250g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub drobiowego)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: plasterki boczku do pokrycia pasztetu
Instrukcja:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj niewielkąformę do pieczenia (np. 20x10 cm), możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, tartą bułkę, natkę pietruszki, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i gałkę muszkatołową. Dobrze wszystko połącz, aż składniki się jednorodnie połączą.
3. Przełóż masę mięsną do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch. Opcjonalnie możesz pokryć pasztet plasterkami boczku, co nada mu dodatkowego smaku.
4. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż pasztet będzie dobrze przypieczony i w środku nie będzie surowy.
5. Wyjmij z piekarnika i pozwól trochę ostygnąć przed pokrojeniem na porcje.
6. Pasztet można podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako samodzielne danie. Smacznego!