Przepis na marynate do dorsza 📖
Składniki:- 4 filety dorsza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju oliwkowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj sok z cytryny, olej oliwkowy, posiekany czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz.
2. Ułóż filety dorsza w płaskim naczyniu do marynowania.
3. Polej dorsza przygotowaną marynatą, upewniając się, że cały dorsz jest dokładnie pokryty.
4. Odstaw naczynie do lodówki na co najmniej 30 minut lub nawet przez całą noc, aby dorsz dobrze się zamarynował.
5. Po upływie czasu marynowania możesz piec dorsza na grillu, smażyć na patelni lub piec w piekarniku, w zależności od preferencji.
6. Podawaj dorsza z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub sałatką. Smacznego!