Przepis na mase do eklerów 📖

Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 150 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko razem z masłem, aż do momentu rozpuszczenia masła. Nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Dodaj do rondelka szczyptę soli i cukier, mieszając aż się rozpuści.
3. Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Przełóż masę do miski i odstaw na chwilę, aby przestygła.
5. Gdy masa będzie już chłodna, dodaj po jednym jajku, intensywnie mieszając po każdym dodaniu, aż masa będzie gładka i elastyczna.
6. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 1,5 cm.
7. Na blasze wyłóż papier do pieczenia i wyciskaj na nim równoległe, długie pasy masy o długości około 8-10 cm.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsius przez około 25-30 minut, aż eklerki będą rumiane i napuszone.
9. Po upieczeniu, wyciągnij eklerki i ostudź na kratce.
10. Możesz napełnić przestudzone eklerki ulubionym kremem np. śmietankowym, budyniowym lub czekoladowym.
11. Gotowe eklerki możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

mase do wz
mase do wuzetki
mase do makaroników
orzeszki i masę
masę solną diy