Przepis na orzeszki i masę 📖
Przepis na orzeszki:Składniki:
- 250g orzechów (np. laskowych)
- 100g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:
1. Orzechy należy rozdrobnić w malakserze lub pokroić nożem na mniejsze kawałki.
2. W osobnej misce wymieszać cukier puder i wanilię.
3. Do miski z cukrem dodać białko jajka i dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.
4. Powstałą masę cukrową dodać do orzechów i dokładnie wymieszać, aż wszystkie orzeszki zostaną pokryte masą.
5. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia i na nim ułożyć powstałe orzeszki.
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piec orzeszki przez około 15-20 minut, aż staną się lekko złociste.
7. Po upieczeniu orzeszki wystudzić i można podawać.
Przepis na masę:
Składniki:
- 200g masła, w temperaturze pokojowej
- 200g cukru pudru
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. W misce umieścić masło i cukier puder, a następnie wymieszać je za pomocą miksera na gładką masę.
2. Dodawać żółtka jaj po jednym, cały czas miksując masę, aż wszystkie żółtka się dobrze połączą.
3. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać, aż masa będzie jednolita.
4. Masa jest gotowa do użycia i może być wykorzystywana jako dodatek do różnych wypieków lub jako krem do dekoracji ciast.
Przygotowanie obu przepisów powinno zająć około 30-40 minut. Smacznego!