Przepis na mazurek owocowy 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- około 1,5 kg dowolnych owoców (np. truskawki, maliny, jagody, śliwki)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki marmolady owocowej (np. truskawka, malina)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
2. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniataj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą na spód mazurka, drugą mniejszą na kratkę.
4. Spód mazurka wylep na dnie formy do pieczenia, najlepiej o średnicy 26 cm.
5. Owoce umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.
6. Umieść owoce na spodzie mazurka.
7. Z mniejszej części ciasta ułóż kratkę na wierzchu owoców.
8. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
9. Pod koniec pieczenia, na wierzch mazurka rozprowadź marmoladę.
10. Po wystudzeniu mazurek gotowy do podania. Smacznego!