Przepis na mazurek owocowy 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- około 1,5 kg dowolnych owoców (np. truskawki, maliny, jagody, śliwki)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki marmolady owocowej (np. truskawka, malina)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
2. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniataj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą na spód mazurka, drugą mniejszą na kratkę.
4. Spód mazurka wylep na dnie formy do pieczenia, najlepiej o średnicy 26 cm.
5. Owoce umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.
6. Umieść owoce na spodzie mazurka.
7. Z mniejszej części ciasta ułóż kratkę na wierzchu owoców.
8. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
9. Pod koniec pieczenia, na wierzch mazurka rozprowadź marmoladę.
10. Po wystudzeniu mazurek gotowy do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

chłodnik owocowy
deser owocowy
jogurt owocowy
tort owocowy
bimber owocowy