Przepis na sernik z mlekiem w proszku 📖
Składniki:- 500g sera białego (np. twarogu)
- 200g cukru
- 200g mleka w proszku
- 4 jajka
- 250ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie:
1. Na początku, przygotuj wszystkie składniki.
2. W dużym naczyniu umieść ser biały i rozdrobnij go widelcem lub zmiksuj mikserem, aż stanie się jednolitą masą.
3. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie, w osobnym naczyniu, rozmieszaj mleko w proszku w 250 ml letniej wody, aż powstanie gładka masa.
5. Dodaj mleko w proszku do masy serowej i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
6. W kolejnym kroku, oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno osobno w osobnej misce.
7. Do masy serowej dodaj po jednym żółtku, cały czas mieszając.
8. Dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę i stopione masło do masy serowej i wymieszaj.
9. Następnie, delikatnie dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj, zachowując puszystość.
10. Formę do pieczenia wyłóż tartą bułką i przetrzyj nadmiar. Wlej do niej przygotowaną masę serową.
11. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 60 minut.
12. Po tym czasie, wyjmij sernik z piekarnika i odstaw go do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
13. Po ostudzeniu, wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby sernik się dobrze schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji.
14. Gotowy sernik możesz podawać schłodzony, najlepiej posypując go cukrem pudrem lub dekorując owocami. Smacznego!