Przepis na mielone z chlebem 📖
Przepis na mielone z chlebem:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego, wołowego lub mieszanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba (może być już nieświeży)
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju (do smażenia)
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Kromki chleba namocz w wodzie lub mleku na kilka minut, a następnie dokładnie odcisnij.
3. W dużej misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, namoczone i odcisniete kromki chleba, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól i pieprz.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Z masy formuj kulki - możesz użyc do tego łyżki do lodów lub zwilżonych rąk.
6. Smaż mielone na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż będą złociste i dokładnie przypieczone.
7. Po usmażeniu, mielone odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj mielone np. z ziemniakami, surówką albo ulubionym sosem! Smacznego!