Przepis na mielone ewy 📖
Przepis na mielone:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub wołowe)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W głębokim naczyniu wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Możesz również dodać ulubione przyprawy według własnego smaku.
3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.
4. Z masy formuj nieduże kulki, a następnie lekko je spłaszcz. Można też nadać im dowolny kształt.
5. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mielone na złoty kolor z obu stron.
6. Gdy mielone będą gotowe, przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe mielone możesz podawać z ziemniakami, kopytkami, ryżem lub surówkami. Smacznego!