Przepis na najsmaczniejsze pączki 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży świeżych
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 3 żółtka
- 100g masła
- szczypta soli
- ulubione nadzienie (np. powidła, dżem, krem)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia na około 15-20 minut, aż drożdże zaczynają pracować.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz żółtka. Wlej przygotowany zaczyn drożdżowy i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na grubość około 1,5-2 cm. Wytnij krążki o średnicy około 7-8 cm.
5. Nałóż na połowę krążka niewielką ilość nadzienia, a następnie zlep drugą połowę ciasta, szczelnie szczypiąc brzegi. Uformuj pączki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pozostaw pączki jeszcze na około 20-30 minut, aby ponownie podrosły.
7. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Pączki wrzucaj ostrożnie do gorącego oleju, smażąc na złoty kolor z obu stron.
8. Wyjmij pączki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
9. Gdy pączki ostygną, można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

paczki
fit pączki
pączki fit
pączki marioli
pączki małe