Przepis na nalesniki 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, cukier i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Stopniowo wlewamy mleko i całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
3. Gotową masę pozostawiamy na 15-20 minut, aby spoczęła.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nabieramy przygotowaną masę i wylewamy na patelnię, formując okrągły placek.
5. Naleśnik smażymy na złoty kolor z obu stron.
6. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionym nadzieniem, takim jak dżem, cukier pudrem, powidła, jagody czy ser.
Smacznego!