Przepis na naleśniki 2 jajka 📖

Przepis na naleśniki:

Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- ulubione dodatki (np. dżem, owoce, cukier puder)

Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajka za pomocą widelca.
2. Dodaj mąkę, mleko, olej roślinny i szczyptę soli.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Pozostaw ciasto na około 15 minut, aby zgęstniało.
5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
6. Gdy patelnia jest rozgrzana, wlej cienką warstwę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni.
7. Smaż naleśnik na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.
8. Następnie obróć naleśnik za pomocą łopatki i smaż go jeszcze przez około 1-2 minuty z drugiej strony.
9. Usuń naleśnik z patelni i powtórz czynności dla pozostałego ciasta.
10. Wypełnij każdy naleśnik ulubionym dżemem, owocami lub posyp go cukrem pudrem.
11. Podawaj naleśniki ciepłe i smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z 1 jajka
naleśniki 4 jajka
naleśniki bez jajka
naleśniki z serem bez jajka
naleśniki bez mleka i jajka