Przepis na naleśniki bez jajek i mleka 📖
Przepis na naleśniki bez jajek i mleka:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- ulubione nadzienie (np. ser, dżem, owoce)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj olej roślinny i wodę gazowaną, stopniowo mieszając, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
3. Odstaw ciasto na około 10-15 minut, aby odpoczęło.
4. Na rozgrzanej patelni rozpuść trochę oleju.
5. Naleśniki możesz smażyć na małej patelni lub specjalnej naleśnikownicy. Wlej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie.
6. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż spód zrobi się złocisty. Następnie odwróć naleśnik i smaż też z drugiej strony.
7. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni i powtórz ten sam proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Dodaj ulubione nadzienie, zwiń naleśniki w ruloniki lub składaj na pół i podawaj na ciepło.
Smacznego!