Przepis na naleśniki bezglutenowe mąka 📖
Przepis na naleśniki bezglutenowe mąka:Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa lub mąka z ciecierzycy)
- 2 łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
1. W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i olej roślinny. Dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchej mieszanki. Mieszaj energicznie, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Możesz lekko posmarować ją olejem, jeśli nie jest nieprzywierająca.
5. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadzając je delikatnie na całej powierzchni.
6. Smaż naleśnik na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż spód lekko się zrumieni. Następnie delikatnie odwróć naleśnik za pomocą szpatułki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
7. Przekładaj gotowe naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie pozostałego ciasta.
Naleśniki możesz nadziewać ulubionymi składnikami, takimi jak ser, dżem, świeże owoce czy czekolada. Smacznego!