Przepis na nalesniki czekoladowe 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej roślinny (do smażenia)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier i sól.
2. Dodaj jajka do masy i delikatnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mleko, ciągle mieszając, aby uzyskać gładkie ciasto.
4. Wlej roztopione masło i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
5. Rozgrzej patelnię i natrzyj jej dno cienką warstwą oleju.
6. Wlej porcję ciasta na patelnię, następnie obracaj i smaż nalesniki z obu stron, aż będą złociste.
7. Powtórz kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj nalesniki czekoladowe z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, kawałki owoców czy polewa czekoladowa.
Smacznego!