Przepis na czekoladowe naleśniki z bananami 📖
Składniki:- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 banany (do napełnienia i dekoracji)
- Sos czekoladowy lub ulubione dodatki (np. bita śmietana, posypka itp.)
Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. W innej misce wymieszaj mleko, jajko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
3. Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo.
4. Rozgrzej patelnię lub gofrownicę do naleśników na średnim ogniu.
5. Na patelnię wlej około ¼ szklanki ciasta na naleśnik. Dodaj jedno plasterki banana na środek naleśnika.
6. Smaż naleśniki przez około 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki na powierzchni. Odwróć naleśnik i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż będzie delikatnie zarumieniony z obu stron.
7. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta i plastrków banana.
8. Podawaj naleśniki z bananami na talerzu, polewając sosem czekoladowym lub dodając ulubione dodatki.
9. Smacznego!