Przepis na naleśniki gofrowe 📖

Naleśniki gofrowe to pyszne i nietypowe danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Aby przygotować je, będziesz potrzebować:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- dodatki do smaku (np. cukier puder, syrop klonowy, owoce, bita śmietana)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj suche składniki, aby dobrze się połączyły.
2. W innej misce roztrzep jajka i dodaj roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo wlewaj mleko do jajek i masła, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.
4. Wlej mokre składniki do suchej masy i wymieszaj wszystko, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
5. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść jej powierzchnię, używając niewielkiej ilości masła.
7. Gdy gofrownica będzie już gotowa, nałóż na nią łyżkę ciasta i delikatnie rozprowadź je po powierzchni. Zamknij gofrownicę i piecz naleśniki przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Wyjmij gotowe naleśniki z gofrownicy i powtórz czynność z resztą ciasta.
9. Naleśniki gofrowe możesz podawać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub udekorowane owocami i bitą śmietaną.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto gofrowe
naleśniki robie naleśniki
3 naleśniki fit
naleśniki 4
naleśniki naleśniki