Przepis na nalesniki jadlonomia 📖
Oto przepis na nalesniki jadlonomia:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, ryżowego)
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego, kokosowego)
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru (może być kokosowego lub trzcinowego)
Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę pszeną, dodaj sól i cukier (jeśli używasz).
2. Wsypuj mleko roślinne do miski stopniowo, ciągle mieszając widelcem lub trzepaczką, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
3. Dodaj olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszaj ciasto.
4. Odstaw ciasto na około 10-15 minut, aby odpoczęło.
5. W międzyczasie, rozgrzej lekko patelnię na średnim ogniu.
6. Kiedy patelnia jest gorąca, potraktuj ją niewielką ilością oleju roślinnego, aby nie przypalić nalesników.
7. Naleśniki smaż po jednym (na patelnię weź około 2 łyżki ciasta), rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni patelni.
8. Smaż nalesnik na jednej stronie przez około 1-2 minuty, aż staną się delikatnie zrumienione.
9. Przewróć nalesnik na drugą stronę i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
10. Gdy nalesniki będą gotowe, wyłóż je na talerz i kontynuuj smażenie pozostałych.
Podawaj nalesniki jadlonomia na ciepło, z ulubionymi dodatkami, takimi jak kisiel owocowy, jagody, jabłka pieczone, dżem, syrop klonowy, masło orzechowe lub tradycyjnie - cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Smacznego!