Przepis na naleśniki jola gotuje 📖

Przepis na naleśniki:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- ulubione nadzienie (np. dżem, ser, owoce)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą.
2. W innym naczyniu ubij jajka za pomocą trzepaczki.
3. Dodaj jajka do mąki i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, mieszając ciągle, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
5. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.
6. Pozostaw ciasto na około 20 minut, aby odpoczęło i zgęstniało.
7. Na patelni rozgrzej trochę oleju lub rozpuszczoną margarynę.
8. Na rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta na naleśniki (ok. 1/4 szklanki na jeden naleśnik) i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.
9. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż spód będzie lekko złocisty.
10. Delikatnie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
11. Przełóż naleśniki na talerz, a następnie powtórz kroki 8-11, aż zużyjesz całe ciasto.
12. Napełnij naleśniki ulubionym nadzieniem, np. dżemem, serem lub owocami.
13. Naleśniki można podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane sosem czekoladowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

jola gotuje naleśniki
tort jola gotuje
gofry jola
faworki jola
naleśniki ewa gotuje