Przepis na nalesniki na krokiety dorotki 📖
Przepis na naleśniki na krokiety Dorotki:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej (do smażenia)
Nadzienie:
- 300g pieczonej piersi z kurczaka, posiekanej
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100g suszonych grzybów, namoczonych i posiekanych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Dobrze roztrzep, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
2. Na rozgrzaną patelnię dodaj trochę oleju. Następnie, łyżką wlej odrobinę ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie, tworząc cienki naleśnik.
3. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się delikatnie złociste. Powtórz ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.
4. W osobnym garnku rozgrzej masło. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
5. Dodaj do garnka namoczone i posiekane suszone grzyby. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie.
6. Dodaj pokrojoną w kostkę pieczoną pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Całość smaż przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
7. Dodaj do garnka mąkę i dokładnie wymieszaj, aż stworzy się gęsta pasta.
8. Stopniowo dolewaj bulion, cały czas mieszając, aż otrzymasz kremową i jednolitą konsystencję.
9. Zajmij się przygotowaniem krokietów. Na każdym naleśniku połóż łyżkę nadzienia, a następnie zwiń go w kształt krokiecika.
10. Na patelni rozgrzej jeszcze trochę oleju i smaż krokiety na złoty kolor z obu stron.
11. Przełożone na talerz podawaj z ulubionym sosem, np. ketchupem lub śmietaną czosnkową.
Smacznego!