Przepis na naleśniki menu dorotki 📖
Przepis na naleśniki menu Dorotki:Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
- Wybrany nadziew: np. dżem, ser, owoce, itp.
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mleko, jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, olej i szczyptę soli. Mieszaj aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
2. Wstaw patelnię na średni ogień i odrobinę rozgrzej.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość ciasta (tyle, aby pokryło spód patelni) i rozprowadź je po całej powierzchni.
4. Smaż naleśnik z obu stron, aż złotobrązowo się zarumieni.
5. Gdy naleśnik będzie gotowy, usuń go z patelni i połóż na talerzu.
6. Powtórz kroki 3-5, aż zużyjesz całe ciasto.
7. Nałóż na każdy naleśnik wybrany nadziew (np. dżem, ser, owoce) i zawiń w formę rulonika.
8. Podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!