Przepis na naleśniki serduszka 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Dodatkowo:
- ser twarogowy
- ulubione owoce, np. truskawki lub maliny
- miód lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cienką warstwą oleju.
4. Na patelnię wlej porcję ciasta, na tyle dużą, aby powstał naleśnik o kształcie serduszka.
5. Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powinien być cienki i elastyczny.
6. Powtórz czynność dla pozostałego ciasta, aż wykorzystasz całość.
7. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję serka twarogowego, a następnie ułóż owoce na jednej połowie naleśnika.
8. Złóż naleśniki na pół, tak aby powstał kształt serduszka.
9. Możesz posypać naleśniki miodem lub cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry serduszka
wafle serduszka
chrupiace wafle serduszka
ciasto wafle serduszka
kruche ciasteczka serduszka