Przepis na naleśniki z bananami i karmelem 📖
Składniki:- 2 duże banany
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. W misce rozgnieć banany widelcem na gładką masę.
2. Dodaj mąkę, mleko, jajko, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nałóż na nią jedną łyżkę ciasta i rozprowadź je na cienką naleśnikową plackę.
4. Smaż naleśniki po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
5. Powtarzaj proces dla reszty ciasta, dodając odrobinę oleju na patelni przed każdym naleśnikiem.
6. Przełóż naleśniki na talerz.
Przygotowanie karmelu:
1. W rondelku rozpuść cukier na złoty karmel, mieszając go ciągle.
2. Ostrożnie dodaj wodę do karmelu, cały czas mieszając. Uważaj na wyparzenia!
3. Gdy karmel się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę i masło. Mieszaj aż do uzyskania gładkiego i jednolitego sosu.
4. Zdejmij sos z ognia i polej nim naleśniki.
5. Do dekoracji można dodać ulubione owoce lub posypać startą czekoladą.
Teraz pyszne naleśniki z bananami i karmelem są gotowe do podania! Smacznego!