Przepis na nalesniki z jabłka 📖

Przepis na naleśniki z jabłkami:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 4 jabłka
- cynamon do posypania
- cukier pudr do posypania

1. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.

2. W międzyczasie obierz jabłka i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na cienkie plasterki.

3. Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlej odrobinę ciasta, tak aby równomiernie przykryło dno. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.

4. Na jedną lekko upieczoną stronę każdego naleśnika połóż kilka plasterków pokrojonych jabłek. Posyp cynamonem i składaj naleśnik na pół.

5. Powtórz kroki 3-4, aż zużyjesz całe ciasto i wszystkie naleśniki będą wypełnione jabłkami.

6. Usmażone naleśniki z jabłkami posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłka w cieście
gotowane jabłka
jablka w occie
szarlotke jablka
jabłka pod kruszonką