Przepis na jablka w occie 📖

Jabłka w occie to prosty przepis, który można wykonać w domu. Oto, jak go przygotować:

Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 1 szklanka octu winnego, np. czerwonego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka goździków
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Jabłka dokładnie umyj i osusz.
2. Pokrój je na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
3. W garnku wymieszaj ocet winny, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
4. Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie dodaj ćwiartki jabłek.
5. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się.
6. Wyjmij jabłka z marynaty i układaj je w słoikach.
7. Zalej je marynatą (odcedzoną ze stałych składników) tak, aby pokrywała owoce.
8. Dokładnie zakręć słoiki i pozostaw do ostygnięcia.
9. Gotowe jabłka w occie można przechowywać w lodówce przez około 1-2 tygodnie.

Podawaj jabłka w occie jako dodatek do dań mięsnych lub jako przystawkę do serów. Smacznego!

Podobne przepisy

rybę w occie
halibuta w occie
ogórki na occie
dorsza w occie
szparagi w occie