Przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej 📖
Przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej:Składniki:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- szczypta soli
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową z cukrem i solą.
2. Dodaj jajka do mąki i dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając ciasto, aż uzyskasz gładką i płynną konsystencję.
4. Pozostaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju na średnim ogniu.
6. Naleśniki smaż na patelni, odlewając równomierną ilość ciasta i kręcąc patelnią, aby ciasto pokryło powierzchnię.
7. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko zrumienione.
8. Wyjmij naleśniki z patelni i powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Następnie napraw na środku każdego naleśnika ulubione nadzienie, na przykład serem, owocami lub czekoladą.
10. Zwiń naleśniki, składając boki do środka.
11. Podawaj ciepłe naleśniki na talerzu i posyp je cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.
Smacznego!