Przepis na naleśniki z mąki ciecierzycy 📖
Przepis na naleśniki z mąki ciecierzycy:Składniki:
- 1 ½ filiżanki mąki ciecierzycy
- 1 ½ filiżanki wody
- ½ łyżeczki soli
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę ciecierzycy z solą.
2. Dodaj wodę stopniowo, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Możesz używać trzepaczki, aby dobrze wymieszać składniki.
3. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby dokładnie napęczniało.
4. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem na średnim ogniu. Dodaj niewielką ilość oleju roślinnego i rozprowadź go po całej powierzchni patelni.
5. Gdy olej jest gorący, nanieś około ¼ filiżanki ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie, kręcąc patelnią.
6. Smaż naleśnik przez 2-3 minuty do momentu, gdy brzegi staną się lekko złociste i zawartość stanie się matowa.
7. Delikatnie odwróć naleśnik i smaż go z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty.
8. Przenieś naleśnik na talerz i powtórz proces z pozostałym ciastem.
9. Napełnij naleśniki ulubionym nadzieniem, na przykład serem, szpinakiem lub dżemem.
10. Naleśniki podawaj gorące i smacznego!
Uwaga: Pamiętaj, żeby dobrze ogrzewać patelnię przed dodaniem ciasta każdym razem.