Przepis na naleśniki z mąki orzechowej 📖
Przepis na naleśniki z mąki orzechowej:Składniki:
- 1 szklanka mąki orzechowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę orzechową, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka i mleko. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą i otrzymasz jednolite ciasto.
3. Pozostaw ciasto na około 10-15 minut, aby odpoczęło.
4. Rozgrzej patelnię i dodaj trochę oleju.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni patelni, aby otrzymać cienkie naleśniki.
6. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się lekko zrumienione.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj na ciepło, np. z ulubionymi owocami, dżemem, miodem lub bitą śmietaną.
Smacznego!