Przepis na napoleonka na krakersach 📖

Przepis na napoleonkę na krakersach:

Składniki:
- 1 opakowanie krakersów
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki
- Wiśniewka (do polania na wierzch)

Wykonanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W misce wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodawaj mąkę stopniowo, mieszając cały czas.
3. Do masy jajecznej dodaj stopniowo podgrzane mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
4. Przełóż całą masę do rondla i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
5. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i odstaw krem do ostygnięcia.
6. Kremówkę ubij na sztywno.
7. Po ostygnięciu kremu, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
8. Na paterze lub w formie 20x20 cm układaj warstwę krakersów, następnie nałóż równą warstwę kremu.
9. Powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz wszystkie krakersy i cały krem.
10. Na wierzchu posmaruj wiśniewką.
11. Wstaw ciasto na minimum 4 godziny do lodówki, aby się schłodziło i dobrze się przecięło.
12. Pokrój na kwadraty lub prostokąty i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę na krakersach
napoleonkę na krakersach
rafaello na krakersach
rafaello na słonych krakersach
filety z kurczaka w krakersach