Przepis na obiad jednogarnkowe 📖

Jednogarnkowe danie z krewetkami i ryżem:

Składniki:
- 300g krewetek (obranych i oczyszczonych)
- 1 cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 marchewka (pokrojona w talarki)
- 1 por (pokrojony w plasterki)
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie, kilka listków świeżej kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż kilka minut aż zmiękną.
2. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę, i pora. Smaż kolejne kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj krewetki i smaż przez około 2-3 minuty, aż się zrumienią.
4. Wsyp ryż do garnka i wymieszaj. Następnie dodaj bulion warzywny i sos sojowy.
5. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnkiem. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie płyn.
6. Dodaj rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Przygotowane danie możesz udekorować świeżą kolendrą.
9. Podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad danie jednogarnkowe
pomysł na szybki obiad jednogarnkowe
pomysł na szybki obiad dania jednogarnkowe
jednogarnkowe
spaghetti jednogarnkowe