Przepis na obiad jednogarnkowy 📖
Oto przepis na smaczny i prosty obiad jednogarnkowy - chili con carne:Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 papryki (czerwona i zielona), pokrojone w kosteczkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzona
- 1 puszka kukurydzy, odcedzona
- 2 łyżki przyprawy chili con carne
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminek)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1-2 ostre papryczki chili (jeśli lubisz pikantne dania)
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę i czosnek aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni i będzie dobrze ugotowane.
3. Dodaj pokrojone papryki i smaż jeszcze przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Wsyp przyprawę chili con carne, mielony kminek, słodką paprykę, sól i pieprz. Jeśli lubisz ostre dania, dodaj też pokrojone ostre papryczki chili.
5. Dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły.
6. Dodaj pomidory krojone, fasolę i kukurydzę. Delikatnie wymieszaj.
7. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż smaki się połączą, a danie się zagęści.
8. Spróbuj i dostosuj przyprawy do swojego gustu, dodając więcej soli, pieprzu lub przyprawy chili, jeśli jest to potrzebne.
9. Podawaj chili con carne jako samodzielne danie lub składnik tortilli, tacosów lub na bazie ryżu.
10. Smacznego!