Przepis na obiad szynka wieprzowa 📖
Przepis na obiad - szynka wieprzowa:Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki płynnego miodu
- Sok z 1 cytryny
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Szynkę wieprzową umyj i osusz.
3. W miseczce wymieszaj musztardę, posiekany czosnek, oregano, tymianek, sól i pieprz.
4. Nałożyć tę mieszankę na całą powierzchnię szynki, dokładnie wmasowując przyprawy.
5. Przełóż szynkę do naczynia żaroodpornego i polej płynnym miodem oraz sokiem z cytryny.
6. Szynkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1,5-2 godziny, aż będzie dobrze wypieczona.
7. Co 30 minut polewaj szynkę wytworzonym soczystym sosem, aby była aromatyczna i soczysta.
8. Po upieczeniu wyjmij szynkę z piekarnika i pozwól jej odpocząć przez kilka minut.
9. Następnie pokrój w cienkie plasterki i podawaj na ciepło.
Smacznego!