Przepis na obiado kolacje 📖
Przepis na obiado-kolację: Sałatka niçoiseSkładniki:
- 200g tuńczyka wędzonego
- 4 jajka
- 200g młodej fasolki szparagowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 100g czarnych oliwek
- 4 łyżki sosu vinegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia) do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na osobnym garnku gotujemy jajka na twardo przez około 10 minut. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy ze skorupek.
2. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będzie al dente. Następnie odsączamy i ostudzamy.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę czerwoną w cienkie plasterki, a oliwki na połówki.
4. W dużej misce układamy na dnie liście sałaty. Na nich układamy poszczególne składniki: jajka (przekrojone na połówki), tuńczyka wędzonego, pomidorki, fasolkę szparagową, cebulę i oliwki.
5. Całość skrapiamy sosem vinegret i posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!