Przepis na ogorki do kiszenia 📖

Przepis na ogórki do kiszenia:

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2-3 gałązki kopru
- 1 litr wody

Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i oczyść z ogonków. Jeśli mają one zabrudzenia, możesz je delikatnie szorować gąbką.
2. Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj sól i gorczycę. Zmniejsz ogień i całość gotuj przez około 10 minut.
3. Zalewę ostudź do temperatury pokojowej.
4. Do słoja wkładaj ogórki wraz ze sparzonymi liśćmi kopru, plastrami czosnku oraz ziarnami pieprzu.
5. Wlej zalewę do słoja, tak aby ogórki były w pełni zanurzone.
6. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej.
7. Po otwarciu słoika ogórki przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki sałatka
ogorki kebab
ogórki na occie
ogórki gruntowe
ogórki kurkuma