Przepis na ogórki gruntowe 📖
Przepis na ogórki gruntowe:Składniki:
- świeże ogórki gruntowe
- sól
- ocet
- świeże lub suszone zioła (np. koperek, estragon, lubczyk, liście chrzanu)
- czosnek (opcjonalnie)
- woda
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj ogórki gruntowe i odszparuj końce.
2. Pokrój je na plastry o preferowanej grubości. Możesz również zostawić je w całości, jeśli wolisz mniejsze ogórki.
3. Jeśli chcesz, dodaj kilka ząbków czosnku, pokrojonego na plasterki, do słoja.
4. Następnie, przesyp pokrojone ogórki do dużego zamkniętego słoja.
5. Dodaj do słoja 2-3 łyżki soli (w zależności od preferowanej ilości solenia).
6. Następnie, wsyp świeże lub suszone zioła do słoja. W zależności od upodobań, możesz użyć jednego zioła lub połączenia kilku.
7. Dodaj 1-2 łyżki octu.
8. Zalej słoik wodą do pełna.
9. Zamknij słoik dokładnie i potrząśnij go, aby wymieszać składniki.
10. Umieść słoik w chłodnym i ciemnym miejscu na około 24 godziny.
11. Po upływie 24 godzin ogórki będą gotowe do spożycia. Możesz je przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie.
Smacznego!