Przepis na ogórki konserwowe z musztardą francuską 📖

Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 6 łyżek soli
- 2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka gorczycy ziarnistej
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, a następnie przekrój je wzdłuż na połówki lub ćwiartki, w zależności od preferencji.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj ogórki i pozostaw na 10 minut. Następnie odcedź ogórki i przepłucz je zimną wodą.
3. W innym garnku umieść ocet, cukier, musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, cebulę i czosnek. Całość zagotuj, a następnie gotuj przez 5 minut.
4. Na dno wyparzonego słoika włóż parę plasterków cebuli i ząbek czosnku. Następnie dodaj odcedzone ogórki.
5. Gorący, płynny zalewę wlej do słoika, aż całość przykryje ogórki.
6. Dokładnie zakręć słoik i pozostaw go do ostygnięcia.
7. Ogórki w musztardzie francuskiej będą gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach, jednak idealnym smakiem będą cieszyć dopiero po około 2 miesiącach. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

Podobne przepisy

winegret z musztardą francuską
sos winegret z miodem i musztarda francuska
ogórki kiszone z musztardą
ogorki konserwowe
ogórki konserwowe na zimę