Przepis na ogórki kiszone z musztardą 📖
Składniki:- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, osusz i odłóż na bok.
2. W dużej misce wymieszaj solę i cukier z przegotowaną wodą, aż się rozpuszczą.
3. Do mieszanki dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj.
4. Ogórki wkładaj do słoika lub większego, szczelnego pojemnika warstwami, dodając pomiędzy nie pokrojonego na kawałki koperku i czosnek.
5. Powoli dolewaj przygotowaną mieszankę solno-musztardową. Pamiętaj, aby ogórki były dokładnie przykryte.
6. Zamknij słoik lub pojemnik i odstaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
7. Po tym czasie ogórki kiszone z musztardą będą gotowe do spożycia. Przechowuj w lodówce i smacznego!