Przepis na olga smile naleśniki bezglutenowe 📖
Składniki:- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżki cukru
- Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko, roztopione masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
4. Na dużą patelnię rozgrzej masło klarowane na średnim ogniu.
5. Naleśniki smaż z jednej strony aż będą lekko złote (około 2-3 minuty), następnie odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 1-2 minuty.
6. Przenieś na talerz i przykryj, aby nie wystygły.
7. Powtórz czynności aż zużyjesz całe ciasto.
8. Posmaruj każdy naleśnik domowym nadzieniem (np. serkiem kanapkowym czy dżemem).
9. Złóż naleśnik w trójkąt, następnie zroluj go, tworząc kołyskę.
10. Gotowe naleśniki możesz posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Smacznego!