Przepis na bigos olga smile 📖

Przepis na bigos:

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g kiełbasy
- 500 g karkówki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 100 g suszonych grzybów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz i zalej wrzątkiem na około 2 godziny. Następnie odciekaj.
2. Kiełbasę pokrój w plasterki, karkówkę w kostkę, cebule i marchewki w drobną kostkę, jabłka w słupki.
3. Smaż kiełbasę na patelni, a po chwili dodaj karkówkę i smaż do momentu, aż mięso będzie zrumienione. Wyjmij z patelni i odstaw na bok.
4. W tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłka i smaż przez kilka minut.
5. Grzyby namocz w letniej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedź i umieść w garnku z kapustą i śliwką.
6. Dodaj smażone mięso i warzywa do garnka z grzybami, kapustą i śliwką. Całość dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, pieprzem i jałowcem. Dolej również wodę (około 2 szklanki).
7. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż smaki się przegryzą i bigos nabierze intensywnego aromatu.
8. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
9. Podawaj gorący bigos z ziemniakami lub kruszonką chlebową.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry olga smile
botwinę olga smile
pierogi olga smile
leniwe olga smile
pizze olga smile