Przepis na omlet z gruszką 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 1 gruszka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy mleko, sól i pieprz. Całość mieszamy dobrze trzepaczką.
2. Gruszkę myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu.
4. Wrzucamy pokrojone gruszki na patelnię i smażymy przez około 2-3 minuty, aż zmiękną.
5. Następnie zalewamy jajkami mieszanką z punktu 1.
6. Smażymy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, aż omlet się zetnie z jednej strony.
7. Delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez około 2-3 minuty, aż będzie gotowy.
8. Podajemy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki (jeśli używamy) i podajemy jeszcze ciepły.

Smacznego!

Podobne przepisy

deser gruszka
owsianke z gruszką
drinka z gruszką
rogaliki z gruszką
sushi z gruszką