Przepis na omleta z jajek 📖

Przepis na omlet z jajek:

Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła lub oleju
- dodatki według uznania (np. ser, warzywa, szynka)

Instrukcje:
1. W misce roztrzepujemy jajka razem z mlekiem, solą i pieprzem.
2. Na patelni rozpuszczamy masło lub podgrzewamy olej na średnim ogniu.
3. Wlewamy roztrzepane jajka na rozgrzaną patelnię.
4. Pozwalamy jajkom się zetną po jednej stronie, a następnie delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę.
5. Gdy omlet jest już ładnie zrumieniony z obu stron, można dodać ulubione dodatki, takie jak ser, pokrojone warzywa lub szynkę.
6. Składniki na omlet równomiernie rozkładamy na jednej stronie omleta.
7. Z pomocą łopatki delikatnie składamy drugą część omleta na nadzienie, tworząc półksiężycowy kształt.
8. Gotujemy omlet jeszcze przez krótką chwilę, aż składniki się podgrzeją.
9. Przekładamy omlet na talerz i podajemy, ewentualnie dekorując np. świeżą zieleniną.

Smacznego!

Podobne przepisy

omleta bez ubijania jajek
an omleta
fit omleta
omleta fit
omleta