Przepis na oryginalny ramen 📖
Oto przepis na oryginalny ramen:Składniki:
- 4 filiżanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 200g chudego mięsa (kurczak, wieprzowina lub wołowina), pokrojonego w cienkie paski
- 200g makaronu ramen
- 2 jajka na twardo, pokrojone na pół
- 2 plastry wędzonego boczku, podsmażonego i pokrojonego na paski
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 zielona cebula, cienko pokrojona
- 1 chili, drobno posiekane
- kiełki fasoli mung do dekoracji
Wykonanie:
1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny lub drobiowy. Dodaj sos sojowy, czosnek, imbir i pastę miso. Zagotuj na wolnym ogniu, aby wszystkie składniki się połączyły i wydobyły smak.
2. W osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i smaż mięso na średnim ogniu, aż będzie dobrze ugotowane. Wyjmij mięso z patelni i odłóż na bok.
3. W tym samym garnku gotuj makaron ramen według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
4. Do bulionu dodaj marchewkę, pokrojone jajka na twardo, boczek, zieloną cebulę i chili. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.
5. Dodaj ugotowany makaron ramen do garnka z bulionem i włóż smażone mięso. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Podawaj gorące w głębokich miseczkach, posypane kiełkami fasoli mung do dekoracji.
Smacznego!