Przepis na ostry gulasz 📖

Składniki:
- 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 500ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwki i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmażaj na nim wołowinę, aż będzie rumiana z każdej strony. Mieszaj, aby mięso się nie przypaliło.
2. Dodaj cebulę, czosnek i chili, i smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka.
3. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory krojone, papryki, marchewki, bulion wołowy oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj.
4. Przykryj garnek i dusz całość na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
5. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Gulasz podawaj z dodatkiem oliwek i posiekaną natką pietruszki. Możesz go podać na ugotowanym ryżu lub z ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ostry hamburger
sos do nachos ostry
majonez ostry
ostry makaron
sos czosnkowy ostry