Przepis na ostry tatar 📖

Ostry tatar to klasyczne danie mięsne, które można przygotować w prosty sposób. Oto przepis:

Składniki:
- 300g świeżego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
- 2 łyżki posiekanego cebulki
- 2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego
- 1 łyżka posiekanego kaparów
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: tabasco lub inny pikantny sos

Wykonanie:
1. Mięso dokładnie oczyść z błonek i tłuszczu, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.
2. Dodaj cebulkę, ogórek konserwowy oraz kapary. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj sos Worcestershire, sok z cytryny, musztardę oraz żółtko. Ponownie wymieszaj.
4. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Jeśli lubisz dania bardzo pikantne, dodaj kilka kropel tabasco lub innego sosu ostrych.
6. Ostrą tatar podawaj na talerzu, najlepiej w towarzystwie świeżych pieczywa, prażonego chleba lub frytek.

Smacznego!

Podobne przepisy

majonez ostry
ostry makaron
sos do nachos ostry
ostry hamburger
ostry gulasz