Przepis na pączki kartoflane 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 15 g drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
2. W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać łyżeczkę cukru. Odczekać kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
3. Obrać ziemniaki i utłuc je na gładką masę.
4. Dodaj utłuczone ziemniaki, cukier, masło, jajka oraz sól do miski z rozpuszczonymi drożdżami i wymieszać wszystkie składniki.
5. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Dodać więcej mąki, jeśli trzeba.
6. Odstawić ciasto na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
7. Gdy ciasto wyrośnie, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
8. Wykrawać foremką okręgi o średnicy około 6 cm.
9. Ułożyć pączki na oprószonej mąką desce i odstawić na 20-30 minut, aby trochę wyrosły.
10. Na dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 170-180°C.
11. Delikatnie zanurzać pączki w rozgrzanym oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).
12. Wyjąć smażone pączki na papierowy ręcznik, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
13. Posypać ciepłe pączki cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

placki kartoflane
fit pączki
paczki
pączki fit
paczki my cafe