Przepis na pączki luksusowe 📖
Oto przepis na luksusowe pączki:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka soli
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Marmolada (np. truskawkowa lub różana) do nadzienia
- Cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj do niego ciepłe mleko. Uważaj, aby mieszanka nie była zbyt gorąca - powinna być tylko letnia.
2. W misce rozprowadź drożdże w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i spienią się.
3. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz skórkę z cytryny.
4. Dodaj rozpuszczone masło z mlekiem do suchych składników, a następnie dołóż aktywowane drożdże.
5. Dodaj żółtka i zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
6. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny na ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, zrób z niego małe kulki o średnicy około 4-5cm. Możesz użyć foremki do ciastek, aby uzyskać idealnie okrągły kształt.
8. Na połowie kulki umieść łyżeczkę marmolady, a następnie przykryj drugą połową i dokładnie zlepiaj brzegi.
9. Na posypaną mąką stolnicę połóż przygotowane pączki i przykryj ściereczką. Pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie wyrosły.
10. Rozgrzej olej w głębokim garnku do temperatury około 180°C.
11. Delikatnie wrzucaj pączki do rozgrzanego oleju i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
12. Wyjmij pączki z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
13. Posyp pączki obficie cukrem pudrem.
14. Smacznego!