Przepis na pączki sprzed 100 lat 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 3 żółtka
- 100g masła
- 1 łyżeczka soli
- promień słoneczny (do wyrośnięcia ciasta)
- olej (do smażenia)
- powidła śliwkowe (do nadzienia)
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
2. W małym garnku podgrzej mleko do lekko ciepłej temperatury, dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
3. W dużej misce umieść żółtka i pozostały cukier. Delikatnie roztrzep, następnie dodaj rozpuszczone drożdże i masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Powoli dodawaj mąkę do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka, a jeśli zbyt klejące się, dodaj mąki.
5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Możesz także użyć promienia słonecznego, aby to przyspieszyć.
6. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je na oprószoną mąką powierzchnię i formuj kulkę.
7. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm, a następnie wycinaj okręgi o średnicy 5-6 cm. Na połowie okręgów połóż łyżeczkę powideł śliwkowych.
8. Przykryj powidła drugim okręgiem i dokładnie zamknij brzegi. Upewnij się, że brzegi są dobrze przylegające, aby powidła nie wypłynęły podczas smażenia.
9. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć po kilka pączków naraz, ale pamiętaj, aby nie przeciążać patelni.
10. Po usmażeniu, odłóż pączki na talerz wyłożony kuchennym papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
11. Posyp pączki dosyć obficie cukrem pudrem, a następnie podawaj i delektuj się smakiem domowych pączków sprzed 100 lat!

Podobne przepisy

paczki
fit pączki
pączki fit
pączki marioli
pączki małe