Przepis na pączki staropolskie 📖

Przepis na pączki staropolskie:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 250ml mleka
- 75g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Skóra starta od cytryny
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszyć w małej ilości ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostały cukier, sól, ziele angielskie, gałkę muszkatołową oraz skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Do miski dodać wyrośnięte drożdże, żółtka oraz rum. Całość zagnieść, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać trochę mleka.
4. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski i odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozwałkować na grubość około 1,5 cm.
6. Foremką wycinać okrągłe pączki i układać je na posypanej mąką desce. Pozostawić na około 30 minut, aby ponownie podrosły.
7. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć po kilka pączków do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron. Następnie wyjmować je na ręcznik papierowy, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
8. Ostudzone pączki posypać obficie cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

staropolskie golabki
flaki staropolskie
fit pączki
paczki
pączki fit