Przepis na pączki wiedeńskie 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- 3 jajka
- 80g masła
- 10g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W niewielkim garnku podgrzej mleko do letniej temperatury. Dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Odczekaj kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i pojawi się pianka.
2. W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Dodaj do tego jajka, masło (wcześniej rozpuszczone i lekko wystudzone) oraz ekstrakt waniliowy. Dodaj również przygotowane wcześniej drożdże z mlekiem.
3. Całość dobrze zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz użyć miksera z hakiem do ciasta lub zagnieść ręcznie. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu.
4. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i uformuj z niego kulki o średnicy około 3-4 centymetrów.
5. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć do niego kilka kulek ciasta i smaż z obu stron, aż staną się rumiane i złociste. Możesz smażyć po kilka pączków na raz, ale nie zbyt wiele, aby zachować równą temperaturę oleju.
6. Po usmażeniu pączków, wyjmij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe lub ostudzone. Smacznego!