Przepis na pączki z czekoladą 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 100g cukru
- 2 jajka
- 100g masła
- 200ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 100g gorzkiej czekolady
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły się rozpuścić.
2. W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj jajka oraz rozpuszczone masło. Wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem i wszystko dokładnie zagnieć, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto.
3. Przykryj misę ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło podwoić swoją objętość.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
5. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij kółka za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pączków.
6. Na połowę kółek nałóż po łyżeczce rozpuszczonej czekolady, a następnie przykryj drugim kółkiem i dokładnie zlep brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
7. Pączki układaj na blasze, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut, aby trochę podrosły.
8. W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Smaż pączki na złoty kolor z obu stron (po około 2-3 minuty z każdej strony). Wyławiaj je cedzakiem i odkładaj na ręcznik papierowy, aby przesuszyły się i lekko ostygły.
9. Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj najlepiej jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki z czekoladą
owsiankę z czekolada
makaroniki z czekoladą
babkę z czekoladą
ciastka z czekoladą