Przepis na pałki z kurczaka na parze 📖

Przepis na pałki z kurczaka na parze:

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:

1. Przygotuj sos, mieszając sok z limonki, sos sojowy, posiekany czosnek, cukier, sól i pieprz w miseczce. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.

2. Filety z kurczaka pokrój w długie, wąskie pałki. Przełóż do miski i polej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było dobrze nasączone. Pozostaw na minimum 15 minut, żeby się zamarynowało.

3. Na spód garnka na parze wlej wodę, tak aby nie sięgała do otworów lub nie dotykała kosza na parze. Następnie rozgrzej wodę na średnim ogniu.

4. Przełóż marynowane pałki z kurczaka do kosza na parze. Ułóż je w jednej warstwie, nie nakładaj na siebie. Przykryj kosz pokrywką.

5. Umieść kosz na parze nad gotującą się wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i dobrze ugotowany. Możesz sprawdzić, przekrawając jedną z pałek.

6. Po ugotowaniu pałek z kurczaka wyłóż je na talerz. Posyp świeżą kolendrą lub pietruszką dla dekoracji i podawaj gorące.

Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka na parze
pałki z kurczaka oddaszfartucha
pałki z kurczaka na patelni
chrupiące pałki z kurczaka
pałki z kurczaka obiad